Berghof Vakfı hazırladığı, Martina Fischer’in kaleme aldığı “Geçiş Dönemi Adaleti ve Uzlaşma: Teori ve Uygulama” yayınını Dicle Çakmak DEMOS için Türkçe’ye çevirdi.
Bu çalışma, Türkiye’de son günlerde “Helalleşme” tartışmalarıyla gündemimize giren geçiş dönemi adaleti ve uzlaşma kavramlarına odaklanmaktadır. Yazar Martina Fischer, ilk olarak bu iki kavramı ayrı olarak tanımlamakta, daha sonra iki farklı alan olarak birbiriyle kesişimine ve nasıl birlikte çalışabileceğine odaklanmaktadır. Dünya deneyimlerinden verdiği örneklerle birlikte, geçiş dönemi adaleti ve uzlaşma alanlarında halen tartışılması gereken noktaların olduğuna dikkat çekmektedir.
“Uzlaşma kavramı, dünün düşmanlarının kinlerinden, düşmanlıklarından, intikam isteklerinden ve çatışma etrafında inşa edilmiş kimliklerinden vazgeçeceklerini ve bunları bırakacaklarını ima eder. Yeni bir kimlik inşasının, eski düşmanlar arasındaki çatışmanın sadece talihsiz sonuçlarına değil, köklerine de hitap edecek yeni bir ilişkiyle birlikte gelişmesi beklenir. Fakat bazı yerlerde nesiller boyunca, diğer yerlerde de hayatlarının önemli bir bölümünde kendini çatışmaya adamış insanlarda bu kadar derin bir değişim sürecini nasıl yaratabiliriz? Bu beklentiler gerçekçi mi yoksa pek de önemli olmayan, hayalci düşünce ve konuşmalar mı?”